nova mestalla

Nova Mestalla (špa: Nueva Mestalla) je nogometni stadion koji je trenutno u izgradnji. Nalazi se u gradu Valencia, Španjolska, a namjenjen je nogometnom klubu Valencia. Radovi su započeli u kolovozu 2007, te je trebao biti dovršen u rujnu 2009. Stadion je prvobitnim planom trebao imati kapacitet od 75.000 sjedećih mjesta, no naknadno je utvrđeno da će novi dom "Šišmiša" imati kapacitet od oko 60.000 sjedećih mjesta.

On će zamjeniti Valencijin trenutni stadion Estadio Mestalla. Arhitekti stadiona je privatna tvrtka ArupSport, a cijena izgradnje procjenjuje se između 250 i 300 milijuna eura.

Stadion će izvana izgledati futuristički, obučen od aluminija i drva. Predloženi stadion se gradi na smetlištu bivše tvornice Benicalap, koji se nalazi oko 3 milje sjevero-zapadno od centra grada Valencije.

On će biti jedan od najvećih stadiona u Europi. Klub se 2009. godine trebao preseliti na novi stadion u sjevero-zapadnom djelu grada ali zbog financijski problema je cijeli projekt oko stadiona u fazi mirovanja. Stadion je skoro pa 2/3 gotov i treba još oko 160 Mil. € da se završi.

Kako sada stvari stoje, nastavak radova na veselje svih stanovnika Valencije se nastavlja u tek 2020 godine, a stadion bi trebao biti završen 2023 godine kada će Valencia konačno preseliti se na svoj novi dom.

RgvIo5tEfZZq4XmM5gongZSEutaED4Ta33fneBKxkioXUmp1SGUqTdpRISYNBTmt