Intervjui
Intervjui

Intervjui (6)

Madridski sportski dnevni list "AS" jučer je objavio drugi dio intervjua koji je u selu Careñes obavio s Valencijinim trenerom Marcelinom Garcia Toralom. Nakon više osobnih pitanja i pogleda na prošlu sezonu u kojoj je asturijski trener osvojio prvi trofej u svojoj karijeri u drugom dijelu intervjua pričalo se o ljetnom prijelaznom roku i špekulacijama koje se pojavljuju. Marcelino nije davao najkonkretnije odgovore ali nekoliko zaključka se moglo izvući. Tako npr. Marcelino Guedesa i naredne sezone vidi prvim izborom na lijevom krilu, volio bi dovesti Denisa Suareza i smatra gotovo nemogućim pronaći zamjenu za Pareja.

Donosimo sva pitanja na koja je Marcelino odgovarao.

- Planiranje kadra bi bilo drukčije da nije izborena Liga prvaka?
"Ne bih Vam znao odgovoriti na to pitanje jer tema klupskog budžeta nije u mojoj nadležnosti ali pretpostavljam da bi."

- Bez obzira otišao Rodrigo ili ne, hoće li biti promjena u napadu?
"Prije bih rekao u ofenzivnom dijelu momčadi a ne izričito napadu. Dakle, radi se o svim igračima koji prodiru u protivnički šesnaesterac."

- Pitanje golova, neefikasnost u prošloj sezoni
"U obrani smo imali određeni napredak u odnosu na prošlu sezonu (primljena 3 gola manje, op.a.), Međutim, u ofenzivi nismo. Prvi zadatak nam je ojačati momčad u onim dijelovima gdje nije ostvaren napredak koji smo prošle sezone očekivali i trebat će donositi odluke."

- Sviđaju li Vam se Mariano Diaz i Maxi Gomez?
"To su odluke u vezi pojačanja koje se moraju donositi i donosit će se konsenzusom. Ako postoji realna mogućnost za dovođenjem igrača koji zadovoljava naše parametre razmišljat ćemo o tome da njegov profil bude kompatibilan s igračima na koje ćemo također računati. Vjerujemo da je jako važno da imamo napadače sa spojivim igračkim kvalitetama. Dovođenje igrača istih kvaliteta trebamo izbjeći jer ne želimo dugačak kadar."

- I odgovaraju li Vam profili Mariana i Maxi Gomeza?

"Svaki od njih ima vlastite karakteristike. Međutim, iako imaju određene različitosti, ne vidim lakom mogućnosti da obojica dođu u Valenciju jer su igrači sličnih profila a mi moramo tražiti kompatibilne igrače, kadar u kojem sva četiri napadača mogu tvoriti tandem."

- Između različitih odluka koje trebaju biti donesene sve se više spominje i ta da li će Guedes iduće sezone biti korišten kao napadač? Govorim to jer je Ferran javno izjavio da smatra kako treba igrati na lijevom krilu a govori se o ostanku Cherysheva i dovođenju Suareza...
"Da vidimo, puno je tu pretpostavki i nagađanja o kojima me pitate. Prvo, što se tiče Guedesa, Valencia ga je dovela jer joj je trebao igrač na lijevom krilu. Logično je da ga, ako smo tako uradili, smatramo prvim izborom za lijevo krilo. Guedes me nikad nije molio da igra na poziciji napadača; on apsolutno normalno prihvaća ulogu koju mu damo prije i tijekom svake utakmice. Kad je u pitanju planiranje kadra za narednu sezonu na Guedesa računamo kao lijevo krilo iako također može igrati i u napadu. Stoga je logično vidjeti ga na toj poziciji najviše puta kada bude igrao."

- A ostalo u vezi s prošlim pitanjem?
"Što se tiče Ferrana on je rekao da klub zna da on želi igrati na poziciji lijevog krila. Ja kažem da mi klub nikad nije rekao što treba igrati određeni igrač. Što se tiče sportskog dijela, trener je taj koji odlučuje o tome gdje će igrati koji igrač."

- Spominju se Cheryshev i Suarez...
"Da, dva Denisa (osmijeh)... Vidjet ćemo što će se dogoditi. Trenutno nijedan nije u vlasništvu Valencije (posudba i mogućnost otkupa Cherysheva istekla 31.5., op.a). Vidjet ćemo stanje na tržištu, sporazumno ćemo donositi odluke o pojačanjima, što nas je od prvog dana zamolio Peter Lim i tako i radimo."

- Primjetno je da volite ponovno dovoditi igrače s kojima ste već radili...
"Kada budemo donosili odluke najprije moramo odrediti profile igrača koje ćemo tražiti. Njihove kvalitete u odnosu na kvalitete onih s kojima već raspolažemo. Kompatibilizirati igrače u okviru jedne nogometne ideje je vrlo zahtjevan zadatak. Prije nego što predložimo ime prvo mislimo na to. Ako smo na profesionalnom i osobnom nivou imali vrlo zadovoljavajuća iskustva s jednim nogometašem čiji nam se kapacitet, kvalitet i respekt prema suigračima i odlukama stručnog stožera sviđaju... zašto onda eksperimentirati? Naravno, taj igrač treba biti na tržištu i ako bude prihvatljive cijene fenomenalno."

- Denis Suarez važi za polivalentnog igrača a poznato je da cijenite one koji mogu igrati na više pozicija...
"Stvar je u tome da polivalentni igrači smanjuju potrebu brojnosti kadra i ako imamo igrača koji može igrati na dvije ili tri pozicije onda je veća šansa da se stvori kohezija u momčadi. U jednom takvom kadru koristite 6 do 9 igrača gotovo uvijek, još 5 ili 6 prilično mnogo... a, s druge strane, ako imate kadar s 25 igrača gdje 3 ili 4 ne igraju nikako to nije nimalo dobro."

- I prošla je sezona Valencije potvrdila Vašu ideju da kadar trebaju činiti 21 ili 22 igrača...
"Bez ikakve sumnje. Za mene je to van svake rasprave. Imati 25 igrača u kadru ne jamči ništa. Kada imaš toliko igrača to može samo značiti da se bojiš da si pogriješio pri sastavljanju kadra i odlučuješ se na veći izbor. Mi nemamo strah od pogreške."

- Odbacuje li ta ideja mogućnost potrage za novim Parejom?Jer bi tad moglo doći do prevelikog broja igrača u veznom redu a želite kraći kadar?
"Pareju je vrlo teško naći zamjenu. Zaista vrlo teško. Zamjena za Pareja na nivou Pareja košta mnogo milijuna. Nama je prioritet modificirati kadar na drugim pozicijama. Osim toga, tu imamo tri igrača izuzetno visokog nivoa (Parejo, Kondogbia i Coquelin, op.a) a ako odlučimo dovesti nekog centralnog veznjaka ofenzivnijih karakteristika moramo analizirati tu odluku s više aspekata budući da i Soler i Wass po potrebi mogu zaigrati na poziciji centralnog veznjaka. Međutim, kažem, pronaći zamjenu za Pareja koja će nam dati, neću reći isti jer je to nemoguće već sličan nivo kao Parejo je jako teško."

- U ovom trenutku su potvrđena dva pojačanja za narednu sezonu dovedena u zimskom prijelaznom roku, Jorge Saenz i Manu Vallejo, a očekuje se i dolazak Jasona.
"To su momci više za budućnost nego sadašnjost i vidjet ćemo jesu li u mogućnosti na neki način tu budućnost približiti. Bit će na pripremama s nama i vidjet ćemo imaju li kapacitet za jednu momčad Lige prvaka kao što je Valencia. Ovdje se nekad zna dogoditi da gubimo perspektivu. Moramo misliti na to za što se borimo: da bi bili četvrtoplasirana Valencia koja teži približavanju trećem mjestu ili da se vratimo u stanje otprije dvije godine kada smo drugu sezonu završili u sredini tablice. Da bi se približili trećem mjestu kadar iz sezone u sezonu mora biti iskusniji, s više kapaciteta i postavljenom hijerarhijom. Pojedini igrači trebaju međukorak između klubova iz kojih dolaze i Valencije koja se natječe u Ligi prvaka."

- Je li i zašto Neto na tržištu?
"Svaki igrač Valencije je ovisan o situaciji na tržištu jer Valencia mora biti otvorena i u svakom trenutku spremna za takve mogućnosti."

- Prije nešto manje od godinu dana klub Vam je poslije 4. mjesta ponudio produženje suradnje za još jednu godinu tako da Vam ugovor istječe za godinu dana. Očekujete li uskoro novu ponudu, možda čak na više godina sada kad ste ponovno uveli klub u Ligu prvaka i osvojili Kup Kralja?
"O tome ne znam ništa niti me uopće opterećuje. Stvari se događaju u određenom trenutku. Najvažnije je da postoji međusobno povjerenje i da smo zadovoljni jedni drugima. A za dalje ćemo vidjeti. Ja samo mogu reći da se mi osjećamo vrlo prijatno u Valenciji i da bi željeli ostati što duže."

 

 

Nedjelja, 09 Lipanj 2019 09:17

Marcelino (1. dio): "Oko 75% igrača ostaje u kadru"

Written by

Trener Valencije Marcelino Garcia Toral (rođen 1965. godine u selu Careñes koje pripada gradiću Villaviciosa) nalazi se na odmoru u voljenoj Asturiji. Tamo je ugostio novinare madridskog lista AS kojima je dao intervju o svojim početcima trenerske karijere, prošloj sezoni u kojoj je, usprkos lošem početku sezone, osvojio svoj prvi trenerski trofej i već započetom prijelaznom roku.

- Vratiti se doma kao pobjednik Kupa Kralja poseban je osjećaj, zar ne?

"Povratak u Asturiju uvijek mi dobro dođe. To je moja zemlja i ovdje sam uvijek sretan. Očito je da ovog ljeta primijetim sreću kod ljudi koje poznajem. Ne raduju se toliko koliko ja ali sigurno jesu zbog onoga što se dogodilo. Mislim da im je važno kada osoba iz njihovog okruženja postigne neke stvari u životu."

- Što je ostalo od Marcelina koji se kao mladić odlučio za nogomet u Villaviciosi?

"Vjerujem da jest mnogo. Pokušavam da bude tako. Uglavnom, skoro pa sve. Pokušavam biti osoba koju su moji roditelji odgojili i ostati vjeran vrijednostima s kojima sam odrastao. Logično kao trener protekom godina mijenjate kriterije i oblikujete svoje misli. Međutim, sjećam se svih dečki koje sam trenirao ovdje u svom prvom trenerskom mandatu (CD Lealtad, klub iz Villaviciose, sa 33 godine). Trenirali smo na zemljanom terenu i morali ići po svaku loptu koja je otišla van granica igrališta nadajući se da nije završila u rijeci jer ih nismo imali mnogo. Sjećanje na sve to mi pomaže da budem svjestan gdje sam počeo i vrednujem ono što sam dosad postigao."

- Jeste li se tada zamišljali osvajačem Kupa Kralja u budućnosti?

"Ni slučajno. Ostao sam bez momčadi i zamolio sam ih da treniram s njima do kraja godine da vidim hoće li mi se otvoriti neka mogućnost. Sviđao mi se nogomet i Lealtad mi je dopustio da ga promatram kroz prizmu trenera. Kako sam tada mogao misliti da ću završiti u klubu kao što je Valencia?"

- Niste imali takve ambicije?

"Nisam takav, ne opterećujem se velikim ciljevima. Osoba sam koja uživa u svakoj stvari u datom trenutku. U Sportingu sam uživao u radu s juniorima, nastojao sam ih jačati a danas uživam u nastojanju da izvučem maksimalne rezultate s profesionalcima Valencije. Međutim, i jedno i drugo nastojanje prolazi kroz što bolju organizaciju rada, sve je do lopte. Tako sam uvijek shvaćao nogomet."

- Jeste li prije poznavali Mateua Alemanyja?

"Nismo progovorili ni riječi do Valencije."

- I što je on danas za Vas?

"Uvijek ću ga smatrati svojim šefom i stoga imam ogromno poštovanje prema njemu. Međutim, uvijek ću ga smatrati i prijateljem. Pokazao mi je da to jeste. Uvijek ću mu biti zahvalan za podršku koju nam je pružio za vrijeme kad smo imali poteškoća."

- Jeste li početkom godine ijednog dana došli nazad kući i rekli supruzi 'Draga, ostalo nam je još malo vremena ovdje.'?

"Nikada. Uvijek sam imao uvjerenje i entuzijazam da ćemom promijeniti dinamiku rezultata. Sve je bilo samo i isključivo pitanje efikasnosti. Tih dana sam samo želio da se statistika vrati u 'normalu', da se igrači približe onoj statistici koju su pokazali da mogu ostvariti. Samo to je bilo potrebno da započnemo uzdizanje."

- Ova sezona se može prožeti kroz tri zagrljaja koja su ostala upamćena: onaj koji Vam je dao Parejo nakon gola Valladolidu, zatim onaj koji Vam je dao Rodrigo nakon gola za vodstvo protiv Krasnodara i završnim sa Alemanyjem nakon osvajanja Kupa?

"Takvi smo nježni (osmijeh). U zagrljaju s Mateuom su na polje izašle tisuće osjećaja u meni. Bilo je vrlo kompliciranih mjeseci. Ali zauzvrat sam imao sreću da osjetim podršku igrača što nije jednostavno kada rezultati ne idu kako se očekivalo. Uvijek ću mnogo cijeniti te zagrljaje Pareja i Rodriga."

- Vidite li se naredne sezone kako trenirate Rodriga?

"Da, jer je veliki nogometaš važan za Valenciju. Međutim, svjestan sam da igrač i klub u određenim okolnostima povoljnim za obje strane mogu odlučiti drukčije."

- Je li Vas iznenadila liderska uloga koju je ove sezone iskazao Parejo?

"Nimalo. Dani ima kapacitet za to i mnogo više. Druga stvar je što ju on nije uspio iskazati zbog brojnih različitih okolnosti u ranijim sezonama. Međutim, Dani je imao i ima taj kapacitet. Njegovi sjajni nastupi su mu pomogli da dođe do te uloge u nekoj momčadskoj hijerarhiji jer je jedno povezano s drugim. Činjenica da te smatraju liderom se ostvaruje na terenu."

- I dokle Valencia sada želi ići?

"Želi se poboljšati. To nam je namjera, uvijek se poboljšavati."

- Što bi sada zapravo značila bolja Valencia?

"Što se tiče kadra, treba vidjeti na kojim se pozicijama trebamo pojačati i igračima kakvog profila. Tu je i tema odlazaka ali na koju nemam utjecaj, odluke donosi klub."

- Dobro, to je pitanje jačanja kadra. Međutim, u sportskom smislu što bi značila 'bolja Valencia' nakon što je ove sezone osvojen Kup i ostvaren novi plasman u Ligu prvaka?

"Uvijek treba imati ambiciju rasta i poboljšavanja. I da to činimo zajedno. Vidjeli smo da je ove sezone ključno bilo jedinstvo navijača i igrača. Nakon toga treba realno procijeniti što je naš 'plafon'. Teško je u kratkom periodu u budućnosti poboljšati ovosezonske rezultate a to su 4. mjesto, osvajanje kupa protiv Barcelone i polufinale Europske lige. Činjenica da smo svjesni onoga što smo postigli ne smije nam oduzeti ambiciju rasta iako je Valencia među 4 najbolje ekipe došla nakon nekoliko neregularnih sezona dok su Barcelona, Real i Atletico ekonomski znatno jačali. Sada moramo pokušati smanjiti zaostatak za njima."

- Što biste rekli koliki postotak kadra nastavlja u Valenciji i iduće sezone?

"Rekao bih 75%. Dalje sve ovisi o mogućim prodajama zbog povoljnih ponuda jer klub kao što je Valencia uvijek to mora imati na umu. Međutim, rekao bih da već imamo definiran veliki dio kadra."

- Dakle, može se reći da će veći posao u ovom prijelaznom roku imati Real, Barcelona i Atletico?

"Sigurno da je tako. Međutim, mislim da klub treba više ulaganja odnosno prodaja kojim bi se ishodio novac da bi se više ulagalo. Vjerujem svakako da se Atletico na neki način mora 'preustrojiti' i to na važnim pozicijama, za Real je očito da se mijenja značajan dio kadra dok za Barcelonu ne znam, bili su prvak s uvjerljivom prednošću. Da bi se mi približili njima a udaljili od ostalih trebamo ojačati određene pozicije a to zahtijeva novac. Klub je lani odlučno uložio otkupom Kondogbije i kupovinom Guedesa i tu smo ojačali svoju bazu ali ima još pozicija koje zahtijevaju nove igrače kako bi i na njima napravili skok u kvaliteti."

- Kup je nezaboravan, Liga prvaka potrebna?

"Mislim da su plasmani u Ligu prvaka klubu potrebni i moguće je da nam je ta obveza bila određena 'koćnica' prošle sezone, uzrok nervoze u mnogim utakmicama. Zadatak je bio plasirati se u Ligu prvaka a na kraju u finalu kupa u Sevilli je na vidjelo izašla igra ekipe kad igra bez opterećenja."

- S kojom ćete slikom pamtiti proslavu osvojenog kupa?

"Samo s jednom? Onda nek to bude sreća djece. Na putu kojim smo išli vidio sam mnogo djece, neke ne starije od 6 godina, i vidio sam taj 'osjećaj' pripadnosti i predanosti Valenciji. Učiniti sretnim toliko ljudi je najveće postignuće u našem radu."

 

Trener Valencije, Marcelino Garcia Toral, odradio je jučer svoju drugu utakmicu suspenzije u La Ligi nakon što je u 12. kolu kod Espanyola zaradio isključenje. Njegova Valencia je jučer po prvi put ove sezone poražena, i to kao gost kod Getafea sa 1:0. Asturijski trener danas je dao opširan intervju za "Radio Marca" gdje je analizirao nadolazeći zimski transfer rok, te trenutnu situaciju u klubu.

Zimski transfer rok

- "Još uvijek ta vrata nisu otvorena, kada se otvore rado ćemo vidjeti šta ima tamo. Imamo potrebu za par pojačanja, ali moramo biti zahvalni momčadi koju imamo i koja se u dosadašnjem dijelu sezone pokazala vrhunski. Za mene je sada prioritet da analiziramo zašto smo izgubili jučer od Getafea".

Trener i sportski direktor

- "Kada sam stigao u Valenciu zahtjevao sam od čelnika kluba da mi omoguće da se pitam oko sastavljanja ekipe, te sam im zahvalan što su mi to omogućili. Za mene nije teret da sam aktivan i u pronalaženju pojačanja".

Simone Zaza

- "U predsezoni smo već znali da on ima tešku povredu i uprkos tome nismo tražili zamjenu za njega. Zaza je pokazao da i pored povrede zna biti vrhunski golgeter. Vidjeti ćemo u periodu koji je pred nama kako će se razvijati situacija oko njega".

Alvaro Negredo

- "Ne volim pričati o igračima koji su na posudbi"

Jeste li zatražili od Lima da zadrži Guedesa?

- "Za njega mogu reći da se savršeno uklapa u našu momčad i da ima izuzetnu kvalitetu. Bilo bi mi drago da Guedesa imamo i u narednoj sezoni, ali Valencia je ta koja će odlučiti možemo li ga zadržati".

Sandro Ramirez

- "Sandro je sjajan igrač koji dobro poznaje ligu, ali ne mogu više reći o igraču koji nije ovdje".

Marcos Llorente

- "On je vrlo dobar nogometaš koji ima malu minutažu ove sezone u svom klubu".

Je li bolje što ne igra Valencia europska natjecanja?

- "To nikad nije dobro".

Hoće li zbog širine kadra Valencia "žrtvovati" Kup za Ligu?

- "U svakom natjecanju idemo maksimalno do kraja. Zbog kadra morati ćemo praviti promjene i dosta rotirati kako bi izbjegli neželjene povrede".

Ambicije u Kupu?

- "Obaveza Valencije je da ide do kraja. Ambicija je svakako osvojiti trofej".

Poraz kod Getafea

- "Igrači su se jučer nakon utakmice žalili na loš teren, ali ja ne želim da nam travnjak bude izgovor za poraz. Kao profesionalci imamo obavezu na bilo koje uvjete da se prilagodimo, a to jučer nismo učinili. Moramo čestitati Getafeu koji je jučer učinio sve da dođe do pobjede".

Ambicije u ligi?

-"Nismo mogli ni u snovima zamisliti da ćemo prvi poraz doživjeti tek u 14. kolu. Vjerovatno prije sezone bi svi ovakav ishod potpisali i na to moramo biti ponosni. Naše ambicije u ligi su isključivo bazirane na slijedećoj narednoj utakmici. Idemo utakmicu po utakmicu. Trenutno nemamo momčad koja se može boriti za naslov prvaka. Da bi imali to potrebna nam je široka baza kvalitetnih igrača, a mi to u ovom momentu nemamo. Sevilla nam je najbolji primjer. Oni su prvi dio prošle sezone završili na drugom mjestu, da bi u nastavku teškom mukom izborili plasman u Ligu prvaka".

Legendarni napadač Valencije, Claudio "El Piojo" Lopez", dao je svoje viđenje uoči derbi susreta 13. kola kojeg će ovog vikenda na Mestalli igrati Valencia i Barcelona. Bivši argentinski as govorio je za emisiju "Sillas Gol".

Valencia-Barcelona

- "Imam lijepa sjećanja na ovu utakmicu, pogotovo u moje vrijeme kada smo imali dosta uspjeha protiv Barcelone. Ja sam jako ponosan što sam svojevremeno bio jedan od zapaženijih pojedinaca u tim duelima. Očekujem u nedjelju spektakl na kojem nažalost zbog obaveza neću biti prisutan, ali ću svakako gledati utakmicu putem TV i srcem biti uz Valencia. Kako igra Valencia u dosadašnjem dijelu sezone La Lige može pobijediti Barcelonu i to bez većih problema. Posebna prednost nam je Mestalla".

Sličnost ove i tvoje Valencije?

- "Ima dosta sličnosti. Nema velikih zvijezda, svi su jedno. Mislim da se u klubu radi onako kako zaista to i treba. Okupljen je dobar tim igrača na čelu sa trenerom Marcelinom koji zna šta radi. Očito je da ima dosta sličnosti sa mojom generacijom".

Barcelona

- "Barcelona je u velikoj formi i jako su opasni po protivnike, ali mislim da im se u zadnjoj liniji može naći prostora koji mi možemo iskoristiti."

Odmor sinoć za Messija i Jordi Albu

- "To su rekao bih ključni igrači za Barcelonu i njihov trener je sinoć pametno učinio što ih je odmorio u utakmici u kojoj mu je bio jedan bod dovoljan da osigura plasman u drugi krug Lige prvaka. Messi je trebao odmor jer je imao naporna putovanja za selekcijom Argentine, tako da je normalno da ih je odmorio".

Povratak u Valenciu

- "Imao sam do sada nekoliko razgovora na tu temu sa čelnicima kluba, ali do sada ništa još konkretno nije bilo. Naravno, da bi jednog dana volio ponovo biti aktivan dio kluba jer neosporna je ljubav koju imam prema Valenciji. Ne zatvaram vrata Valenciji jer ne znam šta se u budućnosti može dogoditi. Nadam se da ću jednog dana imati tu mogućnost da doživim sve to i budem važan dio za Valenciu".

Sjećanja

- "Svaki trenutak i svaki pogodak koji sam postigao za Valenciu posebni su za mene. Hvala svim ljudima koji su mi te trenutke karijere učinili posebnim".

Jaume Orti

- "Čuo sam tu vijest i tužan sam zbog toga. Želim mu mnogo sreće u borbi sa tom opakom bolešću, kao i njegovoj obitelji. Njegova obitelj treba da zna da su svi Valencianisti uz njega".

Popularni valencijski sportski list "Superdeporte" objavio je danas intervju s Evansom Kondogbiom, bratom a ujedno i menadžerom Valencijinog veznjaka Geoffreya koji ovu sezonu u "Šišmišima" igra kao posuđen igrač Intera. Valencia u ugovoru o posudbi igrača ima mogućnost da ga otkupi za iznos od 25 milijuna eura što se nakon njegovih sjajnih izdanja na početku sezone doima jedinim logičnim. Takvo bi rješenje stvari, kaže Evans, volio i sam Geoffrey koji u ovom intervjuu, između ostalog, govori i o vlastitoj nogometnoj karijeri.

Donosimo vam čitav intervju.

- Zdravo, Evans. Sve je savršeno, zar ne? Jeste li očekivali da će Vašem bratu ići tako dobro u dresu Valencije?

"Da, prije svega jer je poznavao španjolsku ligu i ovdašnji ambijent. Bio je siguran da će mu stvari ići dobro iako već ovako rano na ovom nivou, iskreno, ne. Ali je znao da će sa Marcelinom i svojim poznavanjem španjolske lige stvari funkcionirati. Ljetos smo imali mnogo ponuda klubova iz Francuske i Engleske ali smo ustrajali na dolasku u Valenciju zbog uvjerenja u dobar posao koji će uraditi ovdje."

- Rekli ste da je Geoffrey inzistirao na dolasku ovdje. Što je učinio trener da ga uvjeri da je to najbolje za njega?

"Govorio je 'jasnim jezikom'. Kada dvije osobe imaju dobru namjeru i govore isti 'nogometni jezik' ne postoji sumnji. Nakon dva ili tri razgovora telefonom Geoffrey i trener su osjetili iste stvari: moj brat da treba prijeći u Valenciju a Marcelino da treba takvog igrača u momčadi. Nije bilo nikakvih problema, sve se odvilo brzo."

- O čemu pričate s bratom u vezi momčadi? Vjerujete li, na primjer, da mogu nastaviti igrati ovako cijele sezone?

"Eh... sve će ovisiti o atmosferi unutar momčadi. Mislim da nitko nije očekivao Valenciju tako visoko na tablici ali su osvojili mnogo bodova, osjećaju se punim samopouzdanja, moj brat ima samopouzdanje, čitava momčad. Ne znam do kada će ovo trajati ali treba uživati u trenutku. Svi smo presretni i nadajmo se da ćemo takvi ostati što duže."

- Vjerujete li da bi, kada završi posudba iz Intera, Vaš brat želio ostati ovdje u Valenciji? Čini se dosta mogućim.

"Da, vrlo je sretan u Valenciji, njegova obitelj, žena i djeca također... U gradu se živi dobro, jede dobro, klima je savršena, grad je prelijep. Svi se osjećaju dobro ovdje ali u nogometu se nikad ne zna. Geoffrey još uvijek ima važeći ugovor s Interom. On se osjeća sjajno u Valenciji i želio bi ostati ovdje. Nikad se ne zna ali kako sam rekao pod ugovorom je s Interom. Sada će biti i na meni da pronađem najbolje rješenje za sve tri strane."

- Geoffrey i Evans, dva nogometaša iz iste obitelji. Kako je to bilo moguće?

"Krvna veza. Naš otac je igrao nogomet. Ja sam stariji i on me 'gurnuo' u nogomet a poslije i Geoffreya koji je 4 godine mlađi. Ja sam se povukao jer sam u karijeri imao mnogo problema s ozljedama i drugim stvarima. Međutim, pronašao sam svoj prostor u nogometu jer sam zaljubljen u ovaj sport, gledam mnogo utakmica na dan. Imam svoje društvo menadžera i dosad sam, usprkos što sam se povukao iz aktivnog nogometa, zadovoljan svojim radom. Radi se o drugoj vrsti doživljavanja nogometa, drugoj vrsti pritiska i života..."

- Na kojoj je poziciji i gdje igrao Evans Kondogbia?

"Igrao sam na više pozicija kroz sredinu terena, centralni vezni, polušpic i napadač. Igrao sam u dosta klubova, prvoj belgijskoj ligi za Charleroi, drugoj francuskoj, Seriji C u Italiji (Renate) i Segundi B u Španjolskoj (Jumilla)."

- I kako je bilo u Jumilli?

"Uh, vrlo loše, užasno**. Bili su to teški mjeseci s mnogo problema. Klub nije plaćao igrače, vlasnik kluba, inače Talijan, koji me doveo nije imao novca i sada je sve u rukama sudova. Grupa igrača se međusobno pomagala i uspijevalo nam je ali s upravom nije bilo nimalo ugodno."

- Je li Evans vodio sa sobom Geoffreya da igraju nogomet kada je bio malen?

"Ne, ne. Geoffrey me uvijek pratio kada bih išao igrati sa svojim prijateljima. Uvijek je bio uz mene. Ja sam stariji 4 godine i tako se rano naučio boriti sa starijima, višima od sebe i bio ispred djece svoje generacije. Nogomet je jednostavno u krvi obitelji Kondogbia. Moj tata nogometaš, pa ja a onda brat. Mada, na početku, Geoffrey je govorio da je boks njegov sport. Mama je rekla "Ne! To je vrlo opasno." i govorila mu da ide igrati nogomet s bratom. I zato je, kako sam rekao, bio uvijek uz mene."

- Je li započeo kao centralni veznjak?

"Ne, više kao polušpic i napadač ali od 11-12 godina je smješten na centar gdje je i ostao."

- Nedavno je Didier Deschamps objavljivao listu igrača za prijateljsku utakmicu protiv Njemačke. Bilo je nemoguće čekati taj spisak bez nervoze?

"Da. Ustvari, mnogo je konkurentnosti u veznom redu francuske reprezentacije. Normalno je da Deschamps vrši izbor po svojoj želji, konkurentnost je velika tako da je Geoffreyju ostalo nastaviti raditi jako, malo još podignuti nivo pa ćemo vidjeti.Još je ostalo šest-sedam mjeseci do objave spiska za SP što je svakako cilj moga brata."

** - DODATAK: Evans je napustio nogomet nakon nakon "užasnog" iskustva u Jumilli gdje vlasnik kluba nije isplaćivao igrače. Radi se o Talijanu Nobileu Capuaniu koji se kasnije "pobrinuo" i za Eldense. Tamo je doveo talijanskog trenera i namještao rezultate nakon čega je 4.4.2017. uhićen te čeka suđenje. Klub je bio privremeno suspendiran, oduzeti su mu bodovi i sada je u četvrtoj ligi.

Utorak, 07 Studeni 2017 08:02

Marcelino: "Ovoga trenutka bih potpisao četvrto mjesto"

Written by

Trener Valencije Marcelino Garcia Toral gostovao je sinoć u emisiji "El Transistor" radija Onda Cero gdje je govorio o očekivanjima koje je imao pri preuzimanju momčadi, dosadašnjeim rezultatima Valencije ali i njenim dometima. Marcelino je izjavio kako svoju momčad ne vidi kao kandidata za naslov prvaka te da bi "ovoga trenutka potpisao četvrto mjesto". 

Donosimo vam najzanimljivije teme na koje je odgovarao.

- Odnos sa Peterom Limom

"Peter Lim je bio vrlo ljubazan sa mnom i rekao mi da imam njegovo potpuno povjerenje u donošenju odluka."

- Pojačanja u ljetnom prijelaznom roku

"Prvo pojačanje koje smo osigurali ljetos bio je Neto. Prioriteti su nam bili dovođenje dva stopera i defanzivnog veznog. Sa Kondogbijom smo pregovarali preko njegovog predstavnika (brat Evans Kondogbia, op.a)."

- Guedes

"Guedesa sam zapazio dok je bio u Benfici i u tom slučaju Emery nam je pružio ruku. Unai ima dobre odnose sa Valencijom. Mislio sam da će mu ići dobro ali adaptacija je uvijek nepoznata stvar."

- Parejova dijeta

"Nisam mu rekao da treba smršati 5 kilograma. Ja sa Danijem razgovaram samo o nogometu a to je predmet nutricionista."

- Vlastita škola kluba i zimski prijelazni rok

"Imamo relativno kratak kadar i rekli smo da ćemo uključiti Canteru što i činimo. Zadovoljni smo sa svima. Vidjet ćemo hoćemo li tražiti pojačanja u siječnju, nismo odlučili. Mi treneri znamo da ovisimo o igračima ali nastojimo stvoriti jednu povezanu grupu, nije sve u talentu."

- Napadači

"Postojala je sumnja u napadače zbog izdanja u prošloj sezoni ali stali smo iza njih i poklonili im povjerenje."

- Polemike sa Zazom

"Zaza je vrlo strastven igrač, naljuti se kada ga mijenjaš a onda već za 10 minuta mirno razgovara sa tobom. Ima vrlo dobar odnos sa svim suigračima i stručnim stožerom, vrlo je ljubazan."

- Cilj u ligi

"Osvojiti ligu je praktički nemoguće. Potrebno je 90 bodova a mislim da to nije domet Valencije. Ovoga trenutka bih potpisao četvrto mjesto."

- Trenirati Real ili Barcelonu

"Ne vidim se na njihovim klupama, oni potpisuju velike trenere ili svoje bivše nogometaše."

Marcelino (2. dio): "Guedes me nikad nije molio da igra na poziciji napadača"

Marcelino (2. dio): "Guedes me nikad nije molio da igra na poziciji napadača"

Madridski sportski dnevni list "AS" jučer je objavio drugi dio intervjua koji je u selu Careñes obavio s Valencijinim trenerom Marcelinom Garcia Toralom. Nakon više osobnih pitanja i pogleda na prošlu...

Read more

Marcelino (1. dio): "Oko 75% igrača ostaje u kadru"

Marcelino (1. dio): "Oko 75% igrača ostaje u kadru"

Trener Valencije Marcelino Garcia Toral (rođen 1965. godine u selu Careñes koje pripada gradiću Villaviciosa) nalazi se na odmoru u voljenoj Asturiji. Tamo je ugostio novinare madridskog lista AS kojima...

Read more

Marcelino: "Sandro i Marcos Llorente su sjajni igrači koji dobro poznaju ligu"

Marcelino: "Sandro i Marcos Llorente su sjajni igrači koji dobro poznaju ligu"

Trener Valencije, Marcelino Garcia Toral, odradio je jučer svoju drugu utakmicu suspenzije u La Ligi nakon što je u 12. kolu kod Espanyola zaradio isključenje. Njegova Valencia je jučer po...

Read more

Claudio Lopez: "Valencia može bez problema pobijediti Barcelonu"

Claudio Lopez: "Valencia može bez problema pobijediti Barcelonu"

Legendarni napadač Valencije, Claudio "El Piojo" Lopez", dao je svoje viđenje uoči derbi susreta 13. kola kojeg će ovog vikenda na Mestalli igrati Valencia i Barcelona. Bivši argentinski as govorio...

Read more