Utorak, 11 Lipanj 2019 11:06

Marcelino (2. dio): "Guedes me nikad nije molio da igra na poziciji napadača"

Madridski sportski dnevni list "AS" jučer je objavio drugi dio intervjua koji je u selu Careñes obavio s Valencijinim trenerom Marcelinom Garcia Toralom. Nakon više osobnih pitanja i pogleda na prošlu sezonu u kojoj je asturijski trener osvojio prvi trofej u svojoj karijeri u drugom dijelu intervjua pričalo se o ljetnom prijelaznom roku i špekulacijama koje se pojavljuju. Marcelino nije davao najkonkretnije odgovore ali nekoliko zaključka se moglo izvući. Tako npr. Marcelino Guedesa i naredne sezone vidi prvim izborom na lijevom krilu, volio bi dovesti Denisa Suareza i smatra gotovo nemogućim pronaći zamjenu za Pareja.

Donosimo sva pitanja na koja je Marcelino odgovarao.

- Planiranje kadra bi bilo drukčije da nije izborena Liga prvaka?
"Ne bih Vam znao odgovoriti na to pitanje jer tema klupskog budžeta nije u mojoj nadležnosti ali pretpostavljam da bi."

- Bez obzira otišao Rodrigo ili ne, hoće li biti promjena u napadu?
"Prije bih rekao u ofenzivnom dijelu momčadi a ne izričito napadu. Dakle, radi se o svim igračima koji prodiru u protivnički šesnaesterac."

- Pitanje golova, neefikasnost u prošloj sezoni
"U obrani smo imali određeni napredak u odnosu na prošlu sezonu (primljena 3 gola manje, op.a.), Međutim, u ofenzivi nismo. Prvi zadatak nam je ojačati momčad u onim dijelovima gdje nije ostvaren napredak koji smo prošle sezone očekivali i trebat će donositi odluke."

- Sviđaju li Vam se Mariano Diaz i Maxi Gomez?
"To su odluke u vezi pojačanja koje se moraju donositi i donosit će se konsenzusom. Ako postoji realna mogućnost za dovođenjem igrača koji zadovoljava naše parametre razmišljat ćemo o tome da njegov profil bude kompatibilan s igračima na koje ćemo također računati. Vjerujemo da je jako važno da imamo napadače sa spojivim igračkim kvalitetama. Dovođenje igrača istih kvaliteta trebamo izbjeći jer ne želimo dugačak kadar."

- I odgovaraju li Vam profili Mariana i Maxi Gomeza?

"Svaki od njih ima vlastite karakteristike. Međutim, iako imaju određene različitosti, ne vidim lakom mogućnosti da obojica dođu u Valenciju jer su igrači sličnih profila a mi moramo tražiti kompatibilne igrače, kadar u kojem sva četiri napadača mogu tvoriti tandem."

- Između različitih odluka koje trebaju biti donesene sve se više spominje i ta da li će Guedes iduće sezone biti korišten kao napadač? Govorim to jer je Ferran javno izjavio da smatra kako treba igrati na lijevom krilu a govori se o ostanku Cherysheva i dovođenju Suareza...
"Da vidimo, puno je tu pretpostavki i nagađanja o kojima me pitate. Prvo, što se tiče Guedesa, Valencia ga je dovela jer joj je trebao igrač na lijevom krilu. Logično je da ga, ako smo tako uradili, smatramo prvim izborom za lijevo krilo. Guedes me nikad nije molio da igra na poziciji napadača; on apsolutno normalno prihvaća ulogu koju mu damo prije i tijekom svake utakmice. Kad je u pitanju planiranje kadra za narednu sezonu na Guedesa računamo kao lijevo krilo iako također može igrati i u napadu. Stoga je logično vidjeti ga na toj poziciji najviše puta kada bude igrao."

- A ostalo u vezi s prošlim pitanjem?
"Što se tiče Ferrana on je rekao da klub zna da on želi igrati na poziciji lijevog krila. Ja kažem da mi klub nikad nije rekao što treba igrati određeni igrač. Što se tiče sportskog dijela, trener je taj koji odlučuje o tome gdje će igrati koji igrač."

- Spominju se Cheryshev i Suarez...
"Da, dva Denisa (osmijeh)... Vidjet ćemo što će se dogoditi. Trenutno nijedan nije u vlasništvu Valencije (posudba i mogućnost otkupa Cherysheva istekla 31.5., op.a). Vidjet ćemo stanje na tržištu, sporazumno ćemo donositi odluke o pojačanjima, što nas je od prvog dana zamolio Peter Lim i tako i radimo."

- Primjetno je da volite ponovno dovoditi igrače s kojima ste već radili...
"Kada budemo donosili odluke najprije moramo odrediti profile igrača koje ćemo tražiti. Njihove kvalitete u odnosu na kvalitete onih s kojima već raspolažemo. Kompatibilizirati igrače u okviru jedne nogometne ideje je vrlo zahtjevan zadatak. Prije nego što predložimo ime prvo mislimo na to. Ako smo na profesionalnom i osobnom nivou imali vrlo zadovoljavajuća iskustva s jednim nogometašem čiji nam se kapacitet, kvalitet i respekt prema suigračima i odlukama stručnog stožera sviđaju... zašto onda eksperimentirati? Naravno, taj igrač treba biti na tržištu i ako bude prihvatljive cijene fenomenalno."

- Denis Suarez važi za polivalentnog igrača a poznato je da cijenite one koji mogu igrati na više pozicija...
"Stvar je u tome da polivalentni igrači smanjuju potrebu brojnosti kadra i ako imamo igrača koji može igrati na dvije ili tri pozicije onda je veća šansa da se stvori kohezija u momčadi. U jednom takvom kadru koristite 6 do 9 igrača gotovo uvijek, još 5 ili 6 prilično mnogo... a, s druge strane, ako imate kadar s 25 igrača gdje 3 ili 4 ne igraju nikako to nije nimalo dobro."

- I prošla je sezona Valencije potvrdila Vašu ideju da kadar trebaju činiti 21 ili 22 igrača...
"Bez ikakve sumnje. Za mene je to van svake rasprave. Imati 25 igrača u kadru ne jamči ništa. Kada imaš toliko igrača to može samo značiti da se bojiš da si pogriješio pri sastavljanju kadra i odlučuješ se na veći izbor. Mi nemamo strah od pogreške."

- Odbacuje li ta ideja mogućnost potrage za novim Parejom?Jer bi tad moglo doći do prevelikog broja igrača u veznom redu a želite kraći kadar?
"Pareju je vrlo teško naći zamjenu. Zaista vrlo teško. Zamjena za Pareja na nivou Pareja košta mnogo milijuna. Nama je prioritet modificirati kadar na drugim pozicijama. Osim toga, tu imamo tri igrača izuzetno visokog nivoa (Parejo, Kondogbia i Coquelin, op.a) a ako odlučimo dovesti nekog centralnog veznjaka ofenzivnijih karakteristika moramo analizirati tu odluku s više aspekata budući da i Soler i Wass po potrebi mogu zaigrati na poziciji centralnog veznjaka. Međutim, kažem, pronaći zamjenu za Pareja koja će nam dati, neću reći isti jer je to nemoguće već sličan nivo kao Parejo je jako teško."

- U ovom trenutku su potvrđena dva pojačanja za narednu sezonu dovedena u zimskom prijelaznom roku, Jorge Saenz i Manu Vallejo, a očekuje se i dolazak Jasona.
"To su momci više za budućnost nego sadašnjost i vidjet ćemo jesu li u mogućnosti na neki način tu budućnost približiti. Bit će na pripremama s nama i vidjet ćemo imaju li kapacitet za jednu momčad Lige prvaka kao što je Valencia. Ovdje se nekad zna dogoditi da gubimo perspektivu. Moramo misliti na to za što se borimo: da bi bili četvrtoplasirana Valencia koja teži približavanju trećem mjestu ili da se vratimo u stanje otprije dvije godine kada smo drugu sezonu završili u sredini tablice. Da bi se približili trećem mjestu kadar iz sezone u sezonu mora biti iskusniji, s više kapaciteta i postavljenom hijerarhijom. Pojedini igrači trebaju međukorak između klubova iz kojih dolaze i Valencije koja se natječe u Ligi prvaka."

- Je li i zašto Neto na tržištu?
"Svaki igrač Valencije je ovisan o situaciji na tržištu jer Valencia mora biti otvorena i u svakom trenutku spremna za takve mogućnosti."

- Prije nešto manje od godinu dana klub Vam je poslije 4. mjesta ponudio produženje suradnje za još jednu godinu tako da Vam ugovor istječe za godinu dana. Očekujete li uskoro novu ponudu, možda čak na više godina sada kad ste ponovno uveli klub u Ligu prvaka i osvojili Kup Kralja?
"O tome ne znam ništa niti me uopće opterećuje. Stvari se događaju u određenom trenutku. Najvažnije je da postoji međusobno povjerenje i da smo zadovoljni jedni drugima. A za dalje ćemo vidjeti. Ja samo mogu reći da se mi osjećamo vrlo prijatno u Valenciji i da bi željeli ostati što duže."

 

 

Last modified on Ponedjeljak, 08 Srpanj 2019 23:44
Login to post comments

Marcelino (2. dio): "Guedes me nikad nije molio da igra na poziciji napadača"

Marcelino (2. dio): "Guedes me nikad nije molio da igra na poziciji napadača"

Madridski sportski dnevni list "AS" jučer je objavio drugi dio intervjua koji je u selu Careñes obavio s Valencijinim trenerom Marcelinom Garcia Toralom. Nakon više osobnih pitanja i pogleda na prošlu...

Read more

Marcelino (1. dio): "Oko 75% igrača ostaje u kadru"

Marcelino (1. dio): "Oko 75% igrača ostaje u kadru"

Trener Valencije Marcelino Garcia Toral (rođen 1965. godine u selu Careñes koje pripada gradiću Villaviciosa) nalazi se na odmoru u voljenoj Asturiji. Tamo je ugostio novinare madridskog lista AS kojima...

Read more

Marcelino: "Sandro i Marcos Llorente su sjajni igrači koji dobro poznaju ligu"

Marcelino: "Sandro i Marcos Llorente su sjajni igrači koji dobro poznaju ligu"

Trener Valencije, Marcelino Garcia Toral, odradio je jučer svoju drugu utakmicu suspenzije u La Ligi nakon što je u 12. kolu kod Espanyola zaradio isključenje. Njegova Valencia je jučer po...

Read more

Claudio Lopez: "Valencia može bez problema pobijediti Barcelonu"

Claudio Lopez: "Valencia može bez problema pobijediti Barcelonu"

Legendarni napadač Valencije, Claudio "El Piojo" Lopez", dao je svoje viđenje uoči derbi susreta 13. kola kojeg će ovog vikenda na Mestalli igrati Valencia i Barcelona. Bivši argentinski as govorio...

Read more