Srijeda, 15 Studeni 2017 16:03

Evans Kondogbia: "Geoffrey se osjeća sjajno u Valenciji i želio bi ostati ovdje"

Popularni valencijski sportski list "Superdeporte" objavio je danas intervju s Evansom Kondogbiom, bratom a ujedno i menadžerom Valencijinog veznjaka Geoffreya koji ovu sezonu u "Šišmišima" igra kao posuđen igrač Intera. Valencia u ugovoru o posudbi igrača ima mogućnost da ga otkupi za iznos od 25 milijuna eura što se nakon njegovih sjajnih izdanja na početku sezone doima jedinim logičnim. Takvo bi rješenje stvari, kaže Evans, volio i sam Geoffrey koji u ovom intervjuu, između ostalog, govori i o vlastitoj nogometnoj karijeri.

Donosimo vam čitav intervju.

- Zdravo, Evans. Sve je savršeno, zar ne? Jeste li očekivali da će Vašem bratu ići tako dobro u dresu Valencije?

"Da, prije svega jer je poznavao španjolsku ligu i ovdašnji ambijent. Bio je siguran da će mu stvari ići dobro iako već ovako rano na ovom nivou, iskreno, ne. Ali je znao da će sa Marcelinom i svojim poznavanjem španjolske lige stvari funkcionirati. Ljetos smo imali mnogo ponuda klubova iz Francuske i Engleske ali smo ustrajali na dolasku u Valenciju zbog uvjerenja u dobar posao koji će uraditi ovdje."

- Rekli ste da je Geoffrey inzistirao na dolasku ovdje. Što je učinio trener da ga uvjeri da je to najbolje za njega?

"Govorio je 'jasnim jezikom'. Kada dvije osobe imaju dobru namjeru i govore isti 'nogometni jezik' ne postoji sumnji. Nakon dva ili tri razgovora telefonom Geoffrey i trener su osjetili iste stvari: moj brat da treba prijeći u Valenciju a Marcelino da treba takvog igrača u momčadi. Nije bilo nikakvih problema, sve se odvilo brzo."

- O čemu pričate s bratom u vezi momčadi? Vjerujete li, na primjer, da mogu nastaviti igrati ovako cijele sezone?

"Eh... sve će ovisiti o atmosferi unutar momčadi. Mislim da nitko nije očekivao Valenciju tako visoko na tablici ali su osvojili mnogo bodova, osjećaju se punim samopouzdanja, moj brat ima samopouzdanje, čitava momčad. Ne znam do kada će ovo trajati ali treba uživati u trenutku. Svi smo presretni i nadajmo se da ćemo takvi ostati što duže."

- Vjerujete li da bi, kada završi posudba iz Intera, Vaš brat želio ostati ovdje u Valenciji? Čini se dosta mogućim.

"Da, vrlo je sretan u Valenciji, njegova obitelj, žena i djeca također... U gradu se živi dobro, jede dobro, klima je savršena, grad je prelijep. Svi se osjećaju dobro ovdje ali u nogometu se nikad ne zna. Geoffrey još uvijek ima važeći ugovor s Interom. On se osjeća sjajno u Valenciji i želio bi ostati ovdje. Nikad se ne zna ali kako sam rekao pod ugovorom je s Interom. Sada će biti i na meni da pronađem najbolje rješenje za sve tri strane."

- Geoffrey i Evans, dva nogometaša iz iste obitelji. Kako je to bilo moguće?

"Krvna veza. Naš otac je igrao nogomet. Ja sam stariji i on me 'gurnuo' u nogomet a poslije i Geoffreya koji je 4 godine mlađi. Ja sam se povukao jer sam u karijeri imao mnogo problema s ozljedama i drugim stvarima. Međutim, pronašao sam svoj prostor u nogometu jer sam zaljubljen u ovaj sport, gledam mnogo utakmica na dan. Imam svoje društvo menadžera i dosad sam, usprkos što sam se povukao iz aktivnog nogometa, zadovoljan svojim radom. Radi se o drugoj vrsti doživljavanja nogometa, drugoj vrsti pritiska i života..."

- Na kojoj je poziciji i gdje igrao Evans Kondogbia?

"Igrao sam na više pozicija kroz sredinu terena, centralni vezni, polušpic i napadač. Igrao sam u dosta klubova, prvoj belgijskoj ligi za Charleroi, drugoj francuskoj, Seriji C u Italiji (Renate) i Segundi B u Španjolskoj (Jumilla)."

- I kako je bilo u Jumilli?

"Uh, vrlo loše, užasno**. Bili su to teški mjeseci s mnogo problema. Klub nije plaćao igrače, vlasnik kluba, inače Talijan, koji me doveo nije imao novca i sada je sve u rukama sudova. Grupa igrača se međusobno pomagala i uspijevalo nam je ali s upravom nije bilo nimalo ugodno."

- Je li Evans vodio sa sobom Geoffreya da igraju nogomet kada je bio malen?

"Ne, ne. Geoffrey me uvijek pratio kada bih išao igrati sa svojim prijateljima. Uvijek je bio uz mene. Ja sam stariji 4 godine i tako se rano naučio boriti sa starijima, višima od sebe i bio ispred djece svoje generacije. Nogomet je jednostavno u krvi obitelji Kondogbia. Moj tata nogometaš, pa ja a onda brat. Mada, na početku, Geoffrey je govorio da je boks njegov sport. Mama je rekla "Ne! To je vrlo opasno." i govorila mu da ide igrati nogomet s bratom. I zato je, kako sam rekao, bio uvijek uz mene."

- Je li započeo kao centralni veznjak?

"Ne, više kao polušpic i napadač ali od 11-12 godina je smješten na centar gdje je i ostao."

- Nedavno je Didier Deschamps objavljivao listu igrača za prijateljsku utakmicu protiv Njemačke. Bilo je nemoguće čekati taj spisak bez nervoze?

"Da. Ustvari, mnogo je konkurentnosti u veznom redu francuske reprezentacije. Normalno je da Deschamps vrši izbor po svojoj želji, konkurentnost je velika tako da je Geoffreyju ostalo nastaviti raditi jako, malo još podignuti nivo pa ćemo vidjeti.Još je ostalo šest-sedam mjeseci do objave spiska za SP što je svakako cilj moga brata."

** - DODATAK: Evans je napustio nogomet nakon nakon "užasnog" iskustva u Jumilli gdje vlasnik kluba nije isplaćivao igrače. Radi se o Talijanu Nobileu Capuaniu koji se kasnije "pobrinuo" i za Eldense. Tamo je doveo talijanskog trenera i namještao rezultate nakon čega je 4.4.2017. uhićen te čeka suđenje. Klub je bio privremeno suspendiran, oduzeti su mu bodovi i sada je u četvrtoj ligi.

Login to post comments

Marcelino (2. dio): "Guedes me nikad nije molio da igra na poziciji napadača"

Marcelino (2. dio): "Guedes me nikad nije molio da igra na poziciji napadača"

Madridski sportski dnevni list "AS" jučer je objavio drugi dio intervjua koji je u selu Careñes obavio s Valencijinim trenerom Marcelinom Garcia Toralom. Nakon više osobnih pitanja i pogleda na prošlu...

Read more

Marcelino (1. dio): "Oko 75% igrača ostaje u kadru"

Marcelino (1. dio): "Oko 75% igrača ostaje u kadru"

Trener Valencije Marcelino Garcia Toral (rođen 1965. godine u selu Careñes koje pripada gradiću Villaviciosa) nalazi se na odmoru u voljenoj Asturiji. Tamo je ugostio novinare madridskog lista AS kojima...

Read more

Marcelino: "Sandro i Marcos Llorente su sjajni igrači koji dobro poznaju ligu"

Marcelino: "Sandro i Marcos Llorente su sjajni igrači koji dobro poznaju ligu"

Trener Valencije, Marcelino Garcia Toral, odradio je jučer svoju drugu utakmicu suspenzije u La Ligi nakon što je u 12. kolu kod Espanyola zaradio isključenje. Njegova Valencia je jučer po...

Read more

Claudio Lopez: "Valencia može bez problema pobijediti Barcelonu"

Claudio Lopez: "Valencia može bez problema pobijediti Barcelonu"

Legendarni napadač Valencije, Claudio "El Piojo" Lopez", dao je svoje viđenje uoči derbi susreta 13. kola kojeg će ovog vikenda na Mestalli igrati Valencia i Barcelona. Bivši argentinski as govorio...

Read more