Utorak, 25 Lipanj 2019 22:49

Marcelinova umjetnost stvaranja crnih listi

Rate this item
(0 votes)

Marcelino zahtijeva. Mnogo. Asturijski trener ima vrlo jasnu ideju igre i načina rada kako bi se postiglo ono što želi a to prolazi putem jedne kvazi-borbene predanosti njegovih igrača. Predanost radu i ideji mora biti potpuna. Njegovo inzistiranje na taktici jako opterećuje a aspekti kao što su prehrana ili fizička spremnost su pod stalnim nadzorom. Formula je to koja ga je dovela do toga da postigne zacrtano u šest posljednjih sezona da bi se netom okončane konačno domogao i prvog trofeja u svojoj trenerskoj karijeri osvojivši Kup Kralja u finalu protiv Barcelone.

Djelotvornost Marcelinove metode je izvan svake sumnje ali se također događa da ju ne prihvaćaju svi igrači. Maksimalna zahtjevnost je kontinuirani test suživota suigrača i događa se kako pojedini igrači "podižu ruke" od metode. Nakon što to učine "ispadaju iz jednadžbe". 

Marcelino je bio žrtva svoje metode u posljednjoj sezoni u Villarrealu. Iako su četiri sezone zaredom bile uspješne, s tim da je u posljednjoj izboren plasman u Ligu prvaka, koegzistencija je "pukla" i uprava je morala stati na stranu većine - igrača. Zbog toga je Marcelino odmah po dolasku u Valenciju naglasio kako ne želi disidente. Onaj tko ne prihvaća njegove metode nema mjesta. Trener nema problema s "puštanjem zraka iz svlačionice" i gotovo je bezosjećajan s obzirom na sve prethodno što je pojedini igrač učinio kada smatra da ga zbog zdrave budućnosti treba "odnijeti vjetar". Ove sezone je napravio tako dobar posao koji je mnogo puta isticao a to je činjenica da usprkos lošim rezultatima u svlačionici nije bilo podjela među igračima niti onih koji su željeli njegov odlazak. U najtežim trenucima igrači su mu posvećivali golove i time slali vrlo jasne poruke upravi.

U dosadašnje dvije sjajne sezone na kormilu Valencije uvijek je bilo kontroverznih "žrtava". Igrači su prodavani jer je procjenjivano da odstupaju od zadane metode ili, na početku, zbog procjena da ju zbog svog karaktera uopće neće moći slijediti. Neki su odlasci tako teško 'pogodili' ekonomiju kluba jer su iznosi za koje su igrači prodavani bili nevjerojatno minorni i u usporedbi s cijenama po kojima su dovedeni ali i s procjenama njihove tadašnje vrijednosti na tržištu.

Sezona 2017/2018

Nakon dvije sezone eksperimentiranja i rezultatskih katastrofa Valencia je ustanovivši funkciju generalnog direktora dovela Mateua Alemanyja da preuzme "kormilo broda". Čovjek iz Mallorce je bio samouvjeren u odluci koga postaviti na mjesto trenera: Marcelina Garciu Torala. Asturijski je trener odmah krenuo s radom te nakon prvih analiza odlučio koga ne želi ni susresti na prvom treningu. Diego Alves i Enzo Perez nisu došli ni na medicinske preglede u Paternu. Bili su skoro pa poklonjeni: brazilski golman je otišao u Flamengo za pola milijuna eura a argentinski veznjak u River za oko 2 i pol milijuna. Drugi nepoželjni igrači kao Abdennour, Aderllan Santos, Nani, Orellana i Negredo su započeli rad s Marcelinom ali su i sami znali svoj položaj. Svi osim Orellane su "pobjegli" prije kraja ljetnog prijelaznog roka a Čileanac je prvi dio sezone sjedio na tribinama. Suprotno realnim ambicijama kluba s početka sezone momčad je ušla u prvenstvo nevjerojatno dobrim rezultatima i dominantno ušla u Ligu prvaka. 

Sezona 2018/2019

Prošlog ljeta Simone Zaza je bio disident. Talijanski napadač je zbog svog borbenog stila igre i golova postignutih u prvom dijelu sezone osvojio srca većine navijača ali ne i Marcelina. Nakon nešto lošije odigranog drugog kruga prvenstva završio je na transfer listi. Marcelino je tražio općenito veću efikasnost a oko Zaze bio direktan čim je "spuštena zavjesa" na uspješnu sezonu. "Simo od završetka sezone poznaje svoju situaciju unutar momčadi. Razgovarao sam s njim i objasnio mu situaciju." - govorio je Marcelino na kraju sezone. Batshuayi je bio naredni koji je "propao kroz zemlju". Stigao je pred kraj ljetnog prijelaznog roka, stvorio veliku nadu kod navijača ali nikad nije opravdao očekivanja. Marcelino je i u vezi s njim bio direktan i za zimski prijelazni rok mu je njegov odlazak bio najveće pojačanje. Ruben Sobrino koji ga je zamijenio je samo popunjavao broj. Na kraju sezone momčad je opet izborila plasman u Ligu prvaka i osvojila Kup Kralja, postigla velike uspjehe u sezoni stotog rođendana kluba. 

Sezona 2019/2020

Ovog ljeta je Neto prvi koji napušta klub jer se ne slaže s metodom. Iako u obje sezone po dolasku iz Juventusa vrlo dobar i bez sumnje prvi golman momčadi brazilski golman je, nejasno je još konkretno na koji način, protestirao zbog Marcelinovih odluka da u zadnja dva kola lige umjesto njega brani Jaume Domenech i Marcelino je nakon proslave trofeja kupa odmah krenuo riješiti problem. Dok mnogi navijači nisu znali razloge zbog kojih bi se inzistiralo na Netovu odlasku on je dobio ultimatum: "ili će otići ili naredne sezone sjediti na klupi". Da sve nije bilo špekulacija pokazali su rekordno brzo otvoreni pregovori o razmjeni golmana s Barcelonom. Cillessen je stigao u Valenciju a Neta čeka klupa u Barceloni.

 

Izvor: MARCA

 

Last modified on Utorak, 02 Srpanj 2019 15:56
Login to post comments

Marcelinova umjetnost stvaranja crnih listi

Marcelinova umjetnost stvaranja crnih listi

Marcelino zahtijeva. Mnogo. Asturijski trener ima vrlo jasnu ideju igre i načina rada kako bi se postiglo ono što želi a to prolazi putem jedne kvazi-borbene predanosti njegovih igrača. Predanost...

Read more

Sto godina Valencijine povijesti (3. dio)

Sto godina Valencijine povijesti (3. dio)

Posljednji dio prolaska kroz Valencijinu povijest je pred vama... Juan Bautista Soler je po dolasku na mjesto predsjednika kluba predstavio ideju jačanja i rasta Valencije u svakom smislu: na nivo regularnog...

Read more

Sto godina Valencijine povijesti (2. dio)

Sto godina Valencijine povijesti (2. dio)

Nastavljamo gdje smo jučer stali......  U ljeto 1982. godine Španjolska je bila domaćin Svjetskog prvenstva i neke utakmice su igrane i na stadionu Luis Casanova koji je u svrhu održavanja SP-a...

Read more

Sto godina Valencijine povijesti (1. dio)

Sto godina Valencijine povijesti (1. dio)

Valencia Club de Futbol danas obilježava sto godina svog postojanja. Vlada Valencijske Zajednice, grad i klub, svi u svojim nadležnostima, su organizirali veliku proslavu koja je izazvala emocije svima koji...

Read more