Subota, 27 Veljača 2016 14:02

Čarobni prah Ayestarana za Nevilleove pobjede

Rate this item
(0 votes)

Dolazak Garry Nevillea na kormilo Valencije poslije neuspješnog početka sezone Nuna izazvalo je brojne polemike kod navijača i fanova ovog tima širom svijeta, ali i svih ljubitelja fudbala. Dok su fanovi Valencije mahom bili protiv bivšeg beka Manchester Uniteda, neki su pak mislili da će Neville uspješno svoj teorijsko znanje prenijeti na igrače i da će Valencija igrati znatno bolje nego što je to bilo do utakmice sa Lyonom u Ligi prvaka.

Nažalost navijači Valencije bili su upravu, iako su se pomaci uvidjeli, i ekipa je počela igrati lijep fudbal, ali je nedostajala koncentracija kako u odbrani tako u završnici pa je Nevilleov niz bez pobjeda trajao (pre)dugo. Konačno je naišla i utakmica protiv Barcelone, u kojoj se stiče dojam da je Barcelona sa 70% snage dobila Nevilleove pulene sa nepojmljivih 7-0. To je ujedno i najveći poraz Valencije još od 1991.godine i utakmice protiv Karlsruhea.Neville je bio pred otkazom, navijači su mu okrenuli leđa, a čak je i novi sportski direktor Pitarch predlagao smjenu Nevillea, ali njegov prijedlog nije bio usvojen jer vlasnik Valencije i dalje ima povjerenja u Engleza.

Da bi smirio strasti Lim je za pomoćnog trenera doveo Paca Ayestarana. Teško se je oteti dojmu da Ayestaran nije doveden samo kako bi Valencia popravila formu i kako bi Limov drug Neville i dalje ostao na kormilu Valencije.

Bilo kako bilo, ako je to Limov plan to mu i uspijeva za sad. Ben Kingsley (jer me Ayestaran jako podsjeća na njega) je dosta dobro počeo kao pomoćni trener te je Valencia vezala već 4 pobjede, što nije do sada u ovoj sezoni uspjela. Austrijski predstavnik u Ligi Evrope, vrlo dobra i nezgodna ekipa Rapida se tek pokazala kao trening partner u ovom dvomeču te su isprašeni sa 10-0 ukupnim rezultatom, i Valencija je upravo tim pobjedama istakla ozbiljnu kandidaturu za sami trofej Lige Evrope.

Pobjede nad Espanyolom i Granadom od po 2-1 uz ne tako briljantnu igru su ipak dali razloga za olakšanje kako navijačima, tako i igračima pa i samom Englezu, i time se stvorila kakva/takva šansa za borbu za nastup u Evropi i naredne sezone. Međutim, svima koji prate Valenciju skoro su pa svjesni da iza ovog ne stoji Neville, nego gore spomenuti Ayestaran. Čovjek koji je bio pomoćnik Benitezu u Liverpoolu i Valenciji dok su ovi klubovi igrali bitne uloge u Evropi, očigledno da je pronašao formulu kojom će Valencija konačno početi dobijati svoje protivnike.

Igrači su od dolaska Paca prezadovoljni i na treninzima se stiče dojam da je Ayestaran glavni trener, a ne Neville, dosta razgovara sa igračima i već neki od igrača su pokazali napredak.

To je najbolje vidljivo na Santiju Mini koji je u prvom meču protiv Rapida bio spektakularan, ali i za prošli vikend protiv Granade. Možda je na pobjede dijelom uticao i povratak Diega Alvesa među stative nakon višemjesečne pauze, ali sigurno je da će se svugdje pripisati zasluge samo Nevilleu, što naravno nije pravedno.

Međutim, ukoliko Valencija ove sezone dođe do trofeja onda smo sigurni da većina nas ne bi imala ništa protiv da se tandem Neville-Ayestaran zadrži i u narednoj sezoni. Situacija u klubu je i dalje daleko od briljantne, Valencija će do Lige prvaka samo ako osvoji Ligu Evrope, ali uz Ayestarana se nazire sunce poslije kiše, a sutrašnja utakmica protiv Bilbaa na Mestalli će biti pravi pokazatelj od čega je trenutna ekipa, kao i uvertira pred 1/8 finalnu utakmicu Lige Evrope protiv Bilbaa.

Autor: Samed Mustafagić

Login to post comments

Marcelinova umjetnost stvaranja crnih listi

Marcelinova umjetnost stvaranja crnih listi

Marcelino zahtijeva. Mnogo. Asturijski trener ima vrlo jasnu ideju igre i načina rada kako bi se postiglo ono što želi a to prolazi putem jedne kvazi-borbene predanosti njegovih igrača. Predanost...

Read more

Sto godina Valencijine povijesti (3. dio)

Sto godina Valencijine povijesti (3. dio)

Posljednji dio prolaska kroz Valencijinu povijest je pred vama... Juan Bautista Soler je po dolasku na mjesto predsjednika kluba predstavio ideju jačanja i rasta Valencije u svakom smislu: na nivo regularnog...

Read more

Sto godina Valencijine povijesti (2. dio)

Sto godina Valencijine povijesti (2. dio)

Nastavljamo gdje smo jučer stali......  U ljeto 1982. godine Španjolska je bila domaćin Svjetskog prvenstva i neke utakmice su igrane i na stadionu Luis Casanova koji je u svrhu održavanja SP-a...

Read more

Sto godina Valencijine povijesti (1. dio)

Sto godina Valencijine povijesti (1. dio)

Valencia Club de Futbol danas obilježava sto godina svog postojanja. Vlada Valencijske Zajednice, grad i klub, svi u svojim nadležnostima, su organizirali veliku proslavu koja je izazvala emocije svima koji...

Read more