Ponedjeljak, 15 Svibanj 2017 12:25

Pet ključnih ideja Marcelinove nogometne filozofije

Rate this item
(0 votes)

Dolazak Marcelina Garcie Torala u Valenciju otvorio je brojne analize njegove trenerske filozofije i nagađanja kako će voditi zahtjevni projekt kao što je Valencia Petera Lima. Tijekom svoje karijere izgradio je vrlo definiran nogometni stil čija se primjena očekuje i za mandata u Valenciji. Zbog toga je nedavno u emisiji "El Club" na popularnoj televiziji beIN Sports emitiran prilog u kojemu se, uz adekvatne snimke njegovih izjava iz prošlosti, prikazuje njegov trenerski karakter.

Tako se Marcelinovim ključnim idejama smatraju:

1. Formacija 4-4-2

Momčadi koje je Marcelino dosad vodio karakterizirala je formacija 4-4-2. Rijetko je vršio blaže varijacije, ponukan uglavnom izostancima određenih igrača. Asturijac je predan toj formaciji jer smatra da najbolje omogućuje zauzimanje prostora. "Svaka formacija ima svoje dobre i loše strane ali 4-4-2 ravnomjerno raspoređuje igru i zahtijeva manje specifičnosti kod igrača. Druge formacije zahtijevaju vrlo specifične igrače za određene pozicije." - rekao je jednom Marcelino. Prema tome, veliko će iznenađenje biti ne bude li Valencia igrala 4-4-2.

2. Uvijek s dva napadača

Druga karakteristika Marcelinovih momčadi je formiranje para komplementarnih, odnosno napadača koji se dopunjuju. "Igranje s dva napadača pretpostavlja nešto nepovoljniji položaj za momčad u sredini terena ali stvaraju se situacije 'dva na dva' protiv obrane suparnika. Sada se povećava broj momčadi koje igraju s tri centralna braniča ali svejedno su danas navikli igrati protiv jednog napadača. Dva napadača su za njih nove situacije koje im otvaraju sumnje i nesigurnosti."- smatra Marcelino.

3. Čvrsta obrana s mislima prema naprijed

Marcelino Garcia Toral je navikao graditi vrlo dobro koordinirane a prilično visoko postavljene posljednje linije svojih momčadi s "njuhom" za igru prema naprijed i brz početak izgradnje napada poslije oduzimanja lopti. "Ne sviđa mi se braniti previše blizu svojih vrata. Volim koristiti oduzete lopte za početak brzih napada i traženje mogućnosti kontranapada. Što je manje protivničkih igrača iza lopte veće su mogućnosti kreiranja opasnosti. Volim nogomet u kojem stvaramo opasnosti više nego protivnici što podrazumijeva veći posjed lopte ali s bržim dodavanjima."- izjavio je Marcelino.

4. Politika vlastitih nogometnih škola

U posljednje vrijeme Valencia sve više vjeruje u izdanke svojih nogometnih škola a ohrabrenje za nastavak te politike su Carlos Soler i Toni Lato koji su bili rijetke svjetle točke ove sezone. Marcelino vjeruje u tu politiku i zagovaratelj je jačanja vlastitih nogometnih škola. "Protekom vremena sve je manje igrača momčadi proizvedenih u vlastitoj školi. Athletic je iznimka. Villarreal je također imao mnogo igrača iz svoje akademije. Vjerujem da ako neka momčad 'proizvede' mnogo igrača iz svog pogona nastaje identifikacija igrača s bojama dresa koji nosi. Vjerujem da momčadi koje vjeruju u svoje nogometne škole imaju velike šanse za postizanje uspjeha."- rekao je.

5. Jaka obrana

Jedna od glavnih Marcelinovih želja u timovima koje vodi je stvaranje jakih obrana. Nedozvoljavanje prilika protivniku Marcelinov je ideal. "Za mene igrati dobro znači ne dozvoliti da ti protivnik stvara šanse. Sviđa mi se oduzimanje lopti u kojemu si uspješan ovisno o kvalitetama obrane i poslije toga stvaranje napada korištenjem prostora koji se otvorio ali više volim napadati uz korektno kruženje lopte i osvajanje prostora i poslije, kada dođemo u posljednju trećinu terena, ubrzanje svega, počevši od dodavanja. Nije problem ni ako treba uraditi 10, 12 ili 15 dodavanja. Ali ako se u osmom ili devetom dodavanju otvori prostor za napredak onda ga treba pokušati iskoristiti a ne držati loptu, učiniti povratni pas ili vratiti unatrag."

Izvor: El Desmarque

Last modified on Utorak, 02 Srpanj 2019 21:48
Login to post comments

Marcelinova umjetnost stvaranja crnih listi

Marcelinova umjetnost stvaranja crnih listi

Marcelino zahtijeva. Mnogo. Asturijski trener ima vrlo jasnu ideju igre i načina rada kako bi se postiglo ono što želi a to prolazi putem jedne kvazi-borbene predanosti njegovih igrača. Predanost...

Read more

Sto godina Valencijine povijesti (3. dio)

Sto godina Valencijine povijesti (3. dio)

Posljednji dio prolaska kroz Valencijinu povijest je pred vama... Juan Bautista Soler je po dolasku na mjesto predsjednika kluba predstavio ideju jačanja i rasta Valencije u svakom smislu: na nivo regularnog...

Read more

Sto godina Valencijine povijesti (2. dio)

Sto godina Valencijine povijesti (2. dio)

Nastavljamo gdje smo jučer stali......  U ljeto 1982. godine Španjolska je bila domaćin Svjetskog prvenstva i neke utakmice su igrane i na stadionu Luis Casanova koji je u svrhu održavanja SP-a...

Read more

Sto godina Valencijine povijesti (1. dio)

Sto godina Valencijine povijesti (1. dio)

Valencia Club de Futbol danas obilježava sto godina svog postojanja. Vlada Valencijske Zajednice, grad i klub, svi u svojim nadležnostima, su organizirali veliku proslavu koja je izazvala emocije svima koji...

Read more